Pelkäätkö vai ahdistaako?

Kun pelkäät hammashoitoa, on tärkeää tutustua siihen.  Lähtökohta pelkosi ymmärrykselle on, että tajuat mistä pelossasi on kysymys. Sinun on tärkeä lisäksi osata arvioida paljonko pelkäät.

Aikaisemmassa blogiartikkelissani toin esille, että hammashoitopelko on oikeammin sanottuna hammashoitoahdistusta, koska pelko ja ahdistus ovat eri asioita. Tässä vielä käytännön opastusta siihen, että oppisit erottamaan pelon ja ahdistuksen toisistaan.

Ahdistukselle on tyypillistä, että se on tulevaisuuteen suuntautunutta (Apua! Minulla on huomenna hammaslääkäri. En varmasti nuku.) tai menneisyyden kokemusten vatvomista (Viimeksi hammaslääkäri puudutti huonosti, ja oli töykeä. Ja silloin edelliselläkin kerralla oli aivan kamalaa.).

Processed with MOLDIV
Lisäksi ahdistushäiriönä ”hammashoitopelko” on toistuvaa. Lähes joka kerta kun ajattelet hammaslääkärikäyntiäsi ahdistut. Se ei ole vain se yksi viisaudenhampaan poisto jota pelkäät vaan pelkäät kaikkia käyntejäsi.   Ahdistukseen liittyy usein myös välttämiskäyttäytyminen. Siirrät aikojasi. Jätät menemättä hammaslääkärin vastaanotolle, mikä vain lisää ahdistusta ja itsesyytöksiä.

Ahdistus on mielentila, johon liittyy fyysisiä oireita.Näitä fyysisiä oireita kutsutaan fysiologiseksi kiihtymykseksi.  Ahdistukselle on tyypillistä hermostuneisuus, levottomuus, kielteiset uskomukset tulevasta, tunnereaktiot (esim. pelko, viha, suru) ja käyttäytyminen (välttämiskäyttäytyminen suhteessa asioihin, jotka aiheuttavat ahdistusta).

– D. Klemanski, Joshua Curtiss-

(Don’t Let Your Anxiety Run Your Life).

Pelko liittyy puolestaan välittömään uhkaan.  Näet pihdit hammaslääkärisi kädessä ja sinua alkaa pelottaa. Pelko on tässä ja nyt kokemus.

Tässä on muutamia tarinaesimerkkejä peloista ja ahdistuksista, jotta oppisit erottamaan ne toinen toisistaan. *) Testaa, erotatko ne toisistaan!

  1. Kävelet pimeänä yönä yksin kaupungin kadolla, ja iso mies kävelee sinua vastaan. Huomaat, että miehellä on kommandopipo päässä. Huomaat , kuinka sydämesi syke nousee, ja hengityksesi kiihtyy. Tavoittelet puhelinta, jotta voit soittaa apua. Tipautat puhelimen kadulle.  Pelkoa vai ahdistusta?
  2. Paras kaverisi pyytää sinua pitämään puhetta parin kuukauden kuluttua häissänsä. Et osaa kieltäytyä, vaikka sinua pelottaa julkinen esiintyminen. Siirrät koko ajan puheesi kirjoittamista ja suunnittelua. Välttelet ystävääsi. Edellisenä iltana saat kauhean nokkosihottuman ylävartaloosi, ja perut osallistumisesi.  Pelkoa vai ahdistusta?
  3. Laitat ruokaa mökilläsi, kun huomaat hiiren jaloissasi.  Hyppäät keittiönpöydälle ja huudat kovaäänisesti. Soitat miehellesi, etkä uskalla tulla pois pöydältä ennen kuin joku tulee paikalle.  Pelkoa vai ahdistusta?
  4. Niin kauan kuin muistat, olet ollut huolehtia. Sinun on välillä vaikea keskittyä, kun mietit miten poikasi koe menee, onko miehesi päässyt liukkalla ajokelillä vahingoittumattona töihin tai pystytettekö maksamaan ensi kuun lainan lyhennyksen. Huolesi liittyvät perheen terveyteen ja talousasioihin. Pelkoa vai ahdistusta?

Hammashoitopelko on olemukseltaan ahdistusta.  Kun se kasvaa suureksi, se heikentää huomattavasti elämänlaatuasi,  kyseessä on ahdistushäiriö, hammashoitofobia.  Voit arvioida pelkosi suuruutta tällä sivustolla olevalla testillä.

Tietynasteinen ahdistus on normaalia. Jokaista joskus ahdistaa. Mutta jos ahdistuksesi paisuu ja paisuu ja alkaa häiritä elämääsi, terveyttä ja sosiaalisia suhteitasi, kannattaa asialle tehdä jotain (asiantuntija-apu, lääkitys, terapia, itsehoidolliset menetelmät).

 

*) Harjoitus on mukaeltu käännös D. Klemanskin ja J. Curtissin kirjasta ”Don’t let Your Anxiety Run Your Life, Using the Science of Emotion Regulation & Mindfulness to Overcome Fear & Worry”.

PS. Tiedoksesesi, että kerään facebookissa tarinoita siitä, kuinka olet selvinnyt omasta pelostani. Minua kiinnostaa potilaiden tarinalliset näkökulmat hammashoiopelkoon!  Palkitsemme yhden tarinan Oral-B:n sähköhammasharjalla.

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s