Huhtikuun 2017 hammashoitopelkotarina -kilpailun voittaja

Pelkotarinoita tuli facebook-sivuillemme kolmisenkymmentä. Parikymmentä niistä oli selviytymistarinoita, joita varsinaisesti haettiin. Loput olivat etupäässä kertomuksia hammashoitopeloista ja niiden historioista. Nekin olivat mielenkiintoisia.  Kiitos vielä kerran kaikille kirjoittajille!

Sukupuolijakauma oli selvä. Kaikki tarinat olivat naisten tarinoita.

Yksityisviesteinä tulleet tarinat olivat perusteellisempia,  syvällisempiä ja pitempiä. Osaa lukiessa oikein sydäntäni kouraisi.  Kahdessa oli rankkaa lapsuuden seksuaalista hyväksikäyttöä, eräällä oli erityisherkkyyttä ja eniten oli vaikeita, jopa törkeältä kuulostavia hammashoitokokemuksia: kaltoin kohtelua hoitohenkilökunnan taholta. Erään kirjoittajan sanoja lainaten… Kun olisi saanut edes sen pienen hymyn tai kosketuksen, tunteen siitä, että kaikki on hyvin… olet hyvissä käsissä!

Selviytymistarinoissa korostui taitava, empaattinen, vuorovaikutustaitoinen hammashoitohenkilökunta, joka sai potilaan kokemaan olemisen ja hoidon turvalliseksi.

 Tässä voittajan, Marjaanan, tarina:

”Mulla pelko talttui lopullisesti, kun menin hammaslääketieteen opiskelijoille hoidettavaksi. Se, että yksi käynti saattoi kestää usean tunnin, sopi mulle hyvin, jokaisen vaiheen välissä oli aikaa, mitään ei tehty kertomatta minulle tapahtumien kulusta. Tiesin koko ajan, mikä vaihe on seuraavana, kiputilanteesta huolehdittiin tarkasti. Mukana hoidossa oli myös todella kokeneita opettajia, jotka osasivat asiansa hyvin ja olivat kaikki lempeitä ja ihmisläheisiä. Jäljellä fobiasta on vielä pientä hallitsematonta tärinää hammaslääkärin tuolissa, mutta pärjään sen kanssa hyvin. 

Tästä on nyt muutama vuosi aikaa, jonka jälkeen olen käynyt kunnallisessa hammashoidossa. Puolessa tunnissa tapahtuu paljon, ja on hienoa, että ammattilaiset kykenevät tekemään työnsä ripeästi. Kuitenkin vaatii pelosta kärsivältä aika paljon olla ripeässä käsittelyssä, ajatukset ei välttämättä ehdi mukaan tapahtumien kulkuun. Jonkinlainen keskustelu ennen ja jälkeen hoidon olisi varmaan jo iso askel eteenpäin!”

Valitsin tarinan seuraavin perusteluin.  Se heijastaa kolmea hammashoitopelosta selviämisen tärkeää osa-aluetta, joita tutkimusnäyttö vahvistaa.

1.  Pelko voi lieventyä ihan vain itsestään, kun potilaalle tarjotaan turvallinen hoitoympäristö:  empatiaa ja aikaa, ja selitetään mitä tehdään.

2. Huolehditaan riittävästä kivun poistamisesta.

3. Pelosta ”paraneminen”  ei ole aina sitä, että pelko kokonaan katoaa.  Se on usein sen sijaan sitä, että pelon kanssa aletaan koko ajan pärjäämään paremmin ja paremmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s