Mistä löydät itsellesi ”rakastettavan” hammaslääkärin?

Amerikkalainen hammaslääkäri Scott Shamblott on kirjoittanut sympaattisen pienen kirjan hammashoitopelosta, jonka nimi suomeksi on “Peloton hammashoito – Kuinka löydät itsellesi rakastettavan hammaslääkärin”.

Pelottomat hammashoitolat (Scott Shamblott):

– tarjoavat sinulle mahdollisuuden (iv) esilääkitykseen ja ilokaasuun.

– käyttävät kehittyneitä työvälineitä, tekniikoita ja materiaaleja yhdistäen hoitoon uusinta tieteellistä ja psykologista tutkimustietoa

– tarjoavat ylimääräistä aikaa tutustumiseen ja huolien kuunteluun

– pitävät huolen siitä, että tulet nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi

– arvostelun sijaan suhtautuvat sinuun empaattisesti

– antavat kontrollin tunteen sille, jolle se kuuluu, eli sinulle

– häpeää ruokkivien saarnojen sijaan käyttävät ahdistusta vähentäviä tekniikoita

– ravitsevat luottamuksellisia, ei-autoritaarisia, ihmissuhteita

❤️

Mielestäni yllä oleva Shamblottin lista on oivallinen kokemusperäinen kooste turvallisesta, “rakkaudellisesta” hampaiden hoitamisesta. 

Meillä ei ole Kuhmossa, Aijan Hampaassa,  ilokaasua eikä suonensisäisen esilääkityksen mahdollisuutta. Joskus harvoin olen lähettänyt pelkääviä jatkohoitoon terveysasemalle, jossa tämä on mahdollista. Toki hinta on monelle este. Pyrimme käyttämään aktiivisesti noita muita Shamblottin menetelmiä. 

Pidän tärkeänä pelkäävien potilaiden hoitamisessa, että hoitotiimi on tunnetaitoista: heillä on traumatietoutta, kykyä esim. potilaan havainnointiin ja rauhoittamiseen. Hammashoitoloiden tulisi nähdä vaivaa sen eteen, että he tuottaisivat mahdollisimman vähän uusia pelkääviä potilaita.  On tärkeää, että sekä potilas että hoitohenkilökunta uskaltavat tuntea tunteitaan ja osaavat ilmaista niitä sopivissa tilanteissa. Pelkoa, eikä muitakaan ikäviltä tuntuvia tunnetiloja voiteta, vaan niistä tehdään ystävä. 

Sekä hoitohenkilökunta että potilas voivat kehittää myötätuntoisissa, traumainformoiduissa, terveydenhoidon yksikössä, tunneketteryyttään. Sillä tarkoitetaan kykyä havainnoida, ilmaista ja ohjata tunnetilojaan kuhunkin sosiaaliseen tilanteeseen sopivasti. 

Hammashoitotilanne voi tarjota parhaimmillaan potilaalle mahdollisuuden oppia havainnoimaan ja ilmaisemaan itseään, ja kipeitä tunteita, turvallisessa, kiireettömässä, empaattisessa ilmapiirissä. Kaiken perustan luo luottamuksen ja arvostuksen ilmapiiri, jota Shambolt kuva omassa luettolossaan oivallisesti. Usein pelko-ongelmat ratkeavat kuin itsestään, kun potilas kokee vastaanoton turvalliseksi.

Joskus olen luennoillani puhunut trendikkäästi ja puolileikillisesti “hitaasta lääketieteestä”(linkki). Se kuulee ja näkee asiakkaansa erilaisina yksilöinä, arvostavasti ja hyväksyvästi. Tämä saattaisi olla hyvinkin paljon tehokkaampaa, erityisesti sairauksien ennaltaehkäisyssä, kuin näennäiseen tehokkuuteen rakentuvat  lääketieteelliset ”toimenpidetehtaat”. 

Sitä paitsi hidas lääketiede olisi myös lääketieteen harjoittajalle itselleen  lempeämpää, vähemmän stressiä ja uupumusta tuottavaa. 
 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s