Pelkäävälle

Tutustu lähemmin hammashoitopelkoosi! Lähde matkalle, jossa teet pelostasi ystäväsi. Hae tarvittaessa ammattiapua, mutta voit tehdä paljon asioita itse. Erota pelko ja ahdistus toisistaan. Hammashoitopelko on yleensä ahdistusta. Kokeile testillä, kuinka paljon pelkäät. Täältä löydät tietoiskuja, joiden avulla voit syventää ymmärrystäsi hammashoitopelostasi. Täällä on sinulle muistilappuja hammashoitopelosta.

Mitä enemmän pelkäät, sitä enemmän hyödyt ammattiavusta. Moni ihminen on täysin pätevä itse työstämään pelkoaan, varsinkin lievemmissäkin tapauksissa.  Jos itseksesi lähdet työstämään pelkoasi, muista että vain sinä olet tällöin vastuussa asioista mitä pelon käsittelyssäsi tapahtuu. Vakavissa mielenterveysongelmissa kannattaa hakea ammattilaisten apua. Ihminen tarvitsee turvallisen ympäristön, jossa voi käsitellä tunteitansa.

Näille sivuille kerään erilaista kokemuksellista viisautta, josta ihmiset voivat saada apua hammashoitoon kohdistuvan ahdistuksensa kohtaamisessa. Lähde voimaannuttamaan itseäsi, jotta kasvat yhä taitavammaksi omien tunnetilojesi ohjaajaksi! Se vaatii työtä, mutta se ON mahdollista. Jokaisen ihmisen pelkotarina on erilainen ja myös ulospääsy siitä on erilainen.

Facebookissa vedän ryhmää, jossa voit kysyä asioita pelosta tai voit kertoa oman pelkotarinasi. Voit laittaa myös asiasi tämän sivun alareunassa oleviin kommentteihin! Voit lähettää myös yksityisiä viestejä sähköpostiini esisuomi (at) gmail.com.

Jos onnistut tekemään kivan videon siitä, kuinka olet voittanut oman pelkosi, julkaise linkkisi, niin saatanpa hyvin laittaa sen tänne.

Processed with MOLDIV
#hammashoitopelko #hammaslääkäripelko

Suomen Mielenterveysseuran palvelut

Täältä löydät Suomen Mielenterveysseuran Mindfulness- meditaation eli tietoisuustaitojen harjoituksia ja tietoa niistä. Harjoitukset voivat olla aluksi vaikeita ja outoja, mutta harjoitus tekee mestarin. Idea on, että mitä enemmän harjoitat ”aivolihaksiasi” meditaatiolla, sitä taitavammin kykenet ohjaamaan tunnetilojasi ja niiden ajatuksia.

Joillekin tietoisuustaitojen harjoittaminen voi olla ahdistavaa. Tällöin harjoittamisen aloittaminen voi olla helpointa yhdessä ammattiauttajan kanssa.

Mielenterveystalo

Mielenterveystalosta löytyy omahoito-ohjelmaa sekä yleiseen ahdistukseen että paniikki-oireisiin. 

Tässä omia vinkkejäni, jotka kaikki tähtäävät siihen, että sinusta tulee taitavampi omien ajatuksiesi ja tunnetilojesi ohjaaja!  Muista, ihan arjen askareet, joissa keskityt tekemään asioita, vaikkapa siivoamaan kaappeja, pesemään astioita  tai korjaamaan rikkinäistä kaappia auttavat sinua suuntaamaan huomiotasi muualle kuin ahdistukseesi.

HARJOITUKSIA

I.  MAADOITUSHARJOITUKSIA

Tästä linkistä löydät maadoitusharjoituksia.

II. MUITA HARJOITUKSIA


HARJOITUS 1

Kun yöllä heräät ahdistaviin ajatuksiin, ota esiin paperia ja vihko. Lähde kirjoittamaan asioista, joista olet elämässä kiitollinen. Asiat voivat olla hyvinkin pieniä. Voit olla kiitollinen siitä, että sinulla on sänky jossa nukut ja katto päälläsi. Löydät kyllä vähitellen kymmeniä ellei satoja asioita.

HARJOITUS 2

Harjoittele positiivisia voimalauseita eli affirmaatioita. Ne voivat olla vaikka tämän tyyppisiä: ”Olen hyvä sellaisena kuin olen. Kelpaan itselleni kaikkine vikoineni.” ”Vaikka minulla on tämä pelko, aion tehdä tästä päivästä parhaan mahdollisen päivän.”  ”Vaikka minulla on tämä pelko, kävelen tänään pururadan.” Keksi itsellesi sopivimmat voimalauseet.

HARJOITUS 3

Liikunta vähentää ahdistusta ja masennusta. Lähde lenkille. Joogaa. Mene pelaamaan kavereiden kanssa sählyä. Mene napatanssiin tai aikidoon. Etsi liikuntamuoto, joka sopii sinulle, ja harjoittele suuntaamaan huomiosi mahdollisiman täydellisesti tekemiseesi.

HARJOITUS 4

Kyky rentoutua on miellyttävän hammashoidon kulmakivi. Jos olet stressaantuneessa ”pakene ja taistele” -tilassa, se tekee hammashoidosta vastenmielisen kokemuksen. Youtubessä on lukematon määrä erilaisia rentoutumisharjoituksia.  Valitse sieltä sellainen, joka sopii sinulle.

HARJOITUS 5

Ahdistaako ajatus hammaslääkärille menosta? Pelottaako odotushuoneessa? Kokeile 4-7-8 hengitystä, joka vähentää monilla ahdistusta. Hengitä sisään laskien mielessä neljään, pidätä hengitystä laskien seitsemään, ja hengitä hitaasti ulos, laskien kahdeksaan. Toista harjoitusta muutaman minuutin ajan. Jos se ei tunnu hyvältä, lopeta hengitysharjoitus.

HARJOITUS 6

Lue itsellesi ääneen (miksei useampaankin kertaan)  Virginia Satirin itsekunnioitusjulistus. Virginia Satir on eräs merkittävä ratkaisukeskeisen terapian uranuurtaja.

Itsekunnioitusjulistus (Virginia Satir)

Minä olen minä. Koko maailmassa ei ole ketään muuta, joka olisi täsmälleen minun kaltaiseni. On ihmisiä, jotka joiltain ominaisuuksiltaan muistuttavat minua, mutta kukaan ei ole täydellisesti, kaikin puolin minun kaltaiseni. Sen tähden kaikki, mikä minusta lähtee, on todella minua. Minä valitsin sen.

Minä omistan kaiken itsessäni.

Omistan ruumiini mukaan luettuna kaikki, mitä se tekee. Omistan älykkyyteni – mukaan luettuna kaikki ajatukseni ja ideani.

Omistan silmäni – mukaan luettuna kuvat kaikesta mitä ne näkevät. Omistan tunteeni – mitä ne lienevätkin.

Omistan suuni – kaikki äänet, jotka siitä lähtevät.

Omistan ääneni – kovan tai pehmeän, sekä omistan kaikki tekoni, kohdistuivat sitten toisiin tai itseeni.

Omistan mielikuvitukseni, unelmani, toiveeni ja pelkoni.

Omistan selviytymiseni ja menestykseni, epäonnistumiseni ja virheeni. Koska omistan itseni täydellisesti, voin myös perusteellisesti tutustua itseeni. Sen vuoksi voin rakastaa itseäni ja tulla itseni hyväksi ystäväksi. Siten minun on mahdollista toimia aitojen oikeitten etujeni ja todellisten tarpeitteni mukaisesti.

Tiedän minussa olevan puolia, jotka hämmentävät minua ja toisia, joista en ole tietoinen. Mutta jos vaalin ystävyyttä ja rakkautta itseeni, kykenen rohkeasti ja toiveikkaasti etsimään tietoa itsestäni ja saan vastauksia itseäni koskeviin arvoituksiin.

Miltä sitten näytän tai vaikutankin, mitä sanon tai teen, mitä ajattelen tai puuhaan tiettynä hetkenä, kaikki on minua. Se on aitoa, ilmaus siitä tilasta, missä silloin olen. Kun jälkeenpäin tarkastelen sitä, miltä näytin ja koin, voi osa siitä osoittautua epätarkoituksenmukaiseksi. Voin hylätä osan ja pitää tarkoituksenmukaisen sekä löytää uutta hylätyn tilalle.

Minä voin nähdä, kuulla, tuntea, ajatella, puhua ja toimia. Minulla on edellytykset jäädä henkiin, olla toisen ihmisen lähellä, olla tuottelias ja luoda tarkoitusta ja luovaa uutta luontoa kunnioittavaa järjestystä siihen ihmisten, luonnon ja esineiden maailmaan, joka minua ympäröi.

Omistan itseni ja siksi voin muokata vapaasti itseäni.

HARJOITUS 7

Hammashoitopelkoon monet ovat myös enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi käyttäneet EFT:tä, joka on energiapsykologinen menetelmä. Suomessa näitä menetelmiä opettavat mm. psykologi Juha Siira sekä psykofyysinen psykoterapeutti Karita Palomäki. Jos menetelmä kiinnostaa, mene jomman kumman koulutukseen. Siitä voi olla hyötyä! Mene EFT -koulutukseen. Ne ovat hauskoja ja hyödyllisiä.  Youtubesta löytyy lukuisia englanninkielisiä näytteitä EFT.sta ja hammasoitopelosta (dental anxiety).

HARJOITUS 8

Kirjoittaminen on ollut vuosisatoja ihmisten keino tutustua omiin mielenosiin ja niiden tunteisiin. Päiväkirja on eräs tapa ilmaista ja tutkia omia sisäisiä tunteita. Elämänkaarikirjoittaminen on toinen hieno tapa tutkia omaa sisäistä maailmaa. Terapeuttisen kirjoittamisen ryhmiä on monilla eri paikkakunnilla.

Oma lempilapseni on Sisäinen teatteri (kirjani Sisäinen teatteri – Luova kirjoittaminen tietoisuustaitona), jossa leikillisesti nimetään mielen eri osia ja lähdetään tutustumaan niihin uteliaasti ja leikillisesti, draamallisesti kirjoittaen.

13754307_964478906994487_2221002046924612356_n

Olennaista luovissa itsetuntemusta lisäävissä kirjoitusmenetelmissä on se, että onnistut hiljentämään kriittiset puolesi. Ulkoistat tunnetilasi paperille tai näytölle. Päästät itsesi luovaan flow-tilaan, jossa teksti syntyy ikään kuin itsestään. Olet omien sisäisten osiesi keskustelujen tarkkailijatila.

Mieti joku elämän tilanne jossa olet ollut vahva.  Olet esimerkiksi hoitanut tyylikkäästi jonkun arjen asian, mistä olet tuntenut tyytyväisyyttä tai olet vaikka saavuttanut osaamista harrastuksesi parissa. Nimeä tämä osa (esim. Neiti Näpsäkkä, tai adjektiivilla, Aurinkoinen, Vahvuus jne.). Jos et löydä itsestäsi vahvaa puolta, mieti jotain tärkeää, vahvaa ja turvallista läheistä henkilöä elämässäsi tai kirjallisuuden/elokuvan sankaria, jonka turvallista olemusta ihailet. Nimeä hänet. Voit sitten leikkiä, että hän on mielesi osa, joka pitää huolta muista osistasi.

Seuraavaksi nimeä pelkosi, esim. Herra Kammo, Kauhusta Kankea, Pelkäävä jne. Valitse sitten kirjoitusaihe. Se voi olla vaikka ”Kuinka selviän huomisesta hammaslääkärikäynnistä”. Lähde kirjoittamaan vuoropuhelua näiden kahden välillä. Tavoite on, että vahva puoli sinua onnistuu rauhoittamaan pelkäävän puolesi.

Muista, että kirjoitat vain itsellesi. Älä välitä kirjoitusvirheistä. Käytä mielikuvitusta ja irroittele. Leiki.

Turvallisinta on kirjoittaa ryhmässä. Jos et kirjoita ryhmässä, on tärkeää, että sinulla on joku ystävä tai muu läheinen, jonka kanssa voit jakaa kokemuksesi.

 

ARTIKKELEITA:

Englanninkielinen artikkeli siitä, kuinka olla tietoisen läsnäoleva hammaslääkärin vastaanotolla.